KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Horší vzduch než u Jižní Spojky

Horší vzduch než u Jižní Spojky

Přidáno 27. 3. 2018
Jakub Suchel odpovídá na dubnovou otázku v časopisu Pětka na téma plavební komory a závažného opakovaného znečišťování ovzduší ze strany lodí.
     Nová plavební komora za 650 mil Kč je pouze plýtváním peněz státu a škodlivá k životnímu prostředí. Obyvatelům Prahy žádný užitek nepřinese a ještě zhorší už tak znečištěné ovzduší. A nejhůř dopadnou návštěvníci Dětského ostrova obklopeného zdymadly ze všech stran.

Provozovatelé lodní dopravy mají usilovat především o modernizaci svých plavidel. Nedávné měření prokázalo, že obyvatelé u Jižní spojky dýchají čistší vzduch, než na nábřeží u zdymadla. Průměrná loď totiž vyprodukuje stejné množství emisí, jako stovky autobusů MHD. Výstavba druhého situaci ještě zhorší. Zastánci argumentují především odlehčením stávající komory a tím také zrychlením průjezdnosti. Množství lodí, které komorou projíždějí, však stoupá.  V současné době v exponovaných časech by delšímu čekání nezabránilo ani druhé zdymadlo. Navíc lodě při čekání poplavou blíže smíchovskému nábřeží a ještě více ovzduší zamoří škodlivými emisemi.

Proč Ředitelství vodních cest navrhované stovky milionů na výstavbu nové plavební komory raději nepoužije na opatření na snížení emisí jednotlivých lodí? Je-li to možné v jiných evropských městech, proč ne v Praze?

Jakub Suchel, zastupitel