KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Rozpočtové kapitoly MČ Praha 5 očima místostarostů

Rozpočtové kapitoly MČ Praha 5 očima místostarostů

Přidáno 30. 4. 2015
Rozpočet odboru školství a kultury byl Zastupitelstvem MČ Praha 5 schválen pro kalendářní rok 2015 ve výši 107 115 200 Kč na školství.  Pro kulturu je schválená částka 9 367 700 Kč. Pro srovnání, v roce 2014 bylo pro školství, kulturu a sport rozpočtováno 120 031 000 Kč. Letos však součástí odboru není sport. Tato částka je největším dílem součtem příspěvků 25 příspěvkovým organizacím (školy a školky), zřizovaných MČ Praha 5, na úhradu jejich neinvestičních (provozních) nákladů.
Základním školám celkem po zaokrouhlení patří 67 200 000 Kč, mateřským školám 14 900 000 Kč. Rozpočet pamatuje částkou 18 000 000 Kč na opravy a udržování školských objektů. Plánováno je celkem 14 akcí, sedm ve školách základních a sedm ve školách mateřských. Jde především o opravy a modernizace kotelen, modernizaci školních kuchyní, výměny oken, opravy komunikací apod. MČ Praha 5 si do rozpočtu také dala prostředky na školení a vzdělávání pedagogických pracovníků, na příspěvek k platům zaměstnancům škol, především těm školám, které v důsledku investičních či neinvestičních akcí pracují ve ztížených podmínkách. Jinak platy zaměstnanců škol jsou financovány státem prostřednictvím Magistrátu hlavního města Praha. Rozpočet MČ Praha 5 také pamatuje částkou 1 200 000 Kč na vybavení škol moderními pomůckami (interaktivní tabule, výpočetní technika), a na podporu vybraných vzdělávacích, sportovních a kulturních akcí pro naše školáky.

Částka 850 000 Kč je připravena pro dotační programy. Je jich šest (podpora vzdělávacích projektů, volný čas mládeže, prázdninové tábory pro děti a mládež, celoroční volnočasové aktivity, jednorázové volnočasové aktivity a podpora účasti škol a školských zařízení na prezentacích a soutěžích v zahraničí).

Kapitola školství je však širší. Patří sem ještě například dalších 121 160 000 Kč na velké investiční akce ve prospěch škol. Jde o zateplování, přestavby a dostavby školních budov, rekonstrukce sportovišť, hřišť, školních kuchyní a střech.

Vít Šolle, zástupce starosty pro oblast školství