KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Společné přání

Společné přání

Přidáno 3. 12. 2020
Dobrých časů je třeba si vážit. Je ale zřejmé, že čím se lidem lépe žije, tím hůře nacházejí společnou řeč. Soukromé zájmy začnou zatlačovat vědomí o nutné vzájemné závislosti. Současná situace, kdy téměř celá civilizace spadla z výšin o mnoho pater níže, pomohla opět najít alespoň jeden cíl společný všem. Zvládnutí epidemie. Je vidět, že k němu může vést řada legitimních cest, ale cíl zůstává společný.

Přeji všem, aby byla brzy vyvinuta účinná vakcína, dostupná těm, kteří to budou potřebovat. Abychom dovedli přijímat různé cesty ke společnému cíli. Abychom dokázali obnovit sociální vazby a kulturní život dospělých i dětí přerušený omezeními. Snad začneme opět vnímat hodnotu společenství jako zásadní.

A politikům přeji, aby nezneužívali tísnivé situace k politickému boji nad únosnou a lidsky důstojnou míru. Koronavirus si nikdo z nás nevymyslel, ani si jej nepřál. Ať tedy není používán jako politická zbraň.

Přeji tedy nám všem, abychom, i době nesnází, sdíleli společný cíl, kterým je pluralitní a svobodná lidská společnost.

(Příspěvek předsedy zastupitelského klubu KDU-ČSL Josefa Cuhry do prosincového vydání časopisu Pětka)