KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z listopadového Zastupitelstva

Zprávy z listopadového Zastupitelstva

Přidáno 1. 12. 2021
Zprávy z listopadového zastupitelstva od Josef Cuhra - zastupitel MČ Praha 5
👉 Petice "Bytový dům v Košířích"
👉 Škola na Cibulkách
👉 Aktualizace Zásad pro spolupráci s investory
👉 Změna územního plánu "Radlická mlékárna"
👉Memorandum k projektu Dostupného družstevního bydlení Radlická
👉Interpelace
❓ Milostivé léto
❓ Maminky z Cibulek vyškolily radnici
👉 Petice "Bytový dům v Košířích"
Občané si stěžují především na to, že stavební úřad v Praze 5 nezajistil dostatečnou kontrolu provádění stavby a nevymáhá provádění stavby v souladu se stavebním povolením. V odpovědi petentům konstatuje starostka, že samospráva kontrolovat stavební úřad nemůže. Ujala se tedy role mediátora sporu. Ovšem víceméně bezvýsledně.

KDU-ČSL konstatuje, že starostka odpovídá na věc, která není předmětem petice. Proto KDU-ČSL navrhla vzít odpověď na petici pouze na vědomí a doplnit usnesení o pověření tajemnice ke kontrole fungování úředních procesů na stavebním úřadu.

Náš návrh ale bohužel nebyl přijat. ❎

👉 Škola na Cibulkách
Informace neobsahuje žádné údaje o ekonomické kalkulaci provozních nákladů projektu. KDU-ČSL upozorňuje na skutečnost, že projekt je časově nereálný, pokud je omezen rokem 2026, kdy by končil pronájem nouzových prostor pro školu a školku v areálu Tellus. Tou dobou nemůže být postavena nová škola.

Podpořeno doplňující usnesení Pirátů žádající prověření dalších variant výstavby, například dočasnou modulární školu.

Pozměňující návrh byl přijat. ✅

👉 Aktualizace Zásad pro spolupráci s investory
Participace investorů na rozvoji infrastruktury obcí a městských částí je jedním ze zásadních témat komunální politiky. Území obcí nejsou nějakým claimem pro zhodnocování investic, ve kterém investor slízne smetanu a problémy, související s realizovaným záměrem pak řeší a financuje obec. Takto si to možná představují investoři a někteří rádoby pravicoví politici. Opak je pravdou a není nijak složité ověřit, že nedostatečná kapacita školství, kolabující doprava a zhoršující se životní prostředí mají své kořeny v tomto politickém omylu. Inspiraci k řešením, která jsou mnohem radikálnější, než ta naše, najdeme především v zemích na západ od našich hranic. A tam přece nevládnou žádné levicové diktatury.

KDU-ČSL požadovalo vyšší příspěvek ze strany investorů v souladu s návrhem metodiky MHMP. Po diskusi přistoupeno na kompromisní variantu - vyčkat schválení metodiky a následně pravidla upravit. ✅

👉 Změna územního plánu "Radlická mlékárna"
Znamená to zvýšení podlažnosti plánovaných budov v lokalitě. Nepodpořili jsme, ale bylo přijato.❎

👉 Memorandum k projektu Dostupného družstevního bydlení Radlická
V memorandu nebyl řešen závazek investora na participaci na rozvoji infrastruktury MČ. KDU-ČSL navrhla doplnit usnesení o pověření místostarosty Tomáše Homoly doplněním požadavků na participaci a jejich projednáním ve výborech územního rozvoje a školském.

Náš návrh ale bohužel nebyl přijat. ❎

👉Interpelace
❓ Milostivé léto - náš předseda Jan Jelínek apeloval na zastupitele a Radu, aby v rámci informování dlužníků aktivně oslovovali ty, kterých se Milostivé léto týká a nespokojili se pouze s uveřejněním na webu či v Pětce.

❓ Maminky z Cibulek vyškolily radnici
Ve vystoupení občanů k tématu řešení nedostatku školských kapacit v oblasti Cibulek se opět ukázalo, že když dva dělají totéž, nemusí to být totéž. Naprosto jasný rozbor časových rozporů v procesu projektování a výstavby nové školy a pravděpodobné nereálnosti stávajícího řešení s náhradními prostory v areálu Tellus, v porovnání s nejasnými informacemi z radnice, to skutečně připomínalo příslovečné „nebe a dudy“. Proč musí některé věci v Praze 5 opakovaně zacházet tak daleko, že občané jsou nuceni pracovat za radnici, je záhada.

🤜 Následovat měla diskuse, do které byli přihlášeni zastupitelé KDU- ČSL a Pirátů. Předsedající schůze, Lukáš Herold (ODS) však vypnul mikrofony a schůzi ukončil. V samosprávě Prahy 5 už zasedaly různé osoby a děly se všelijaké věci, ale něco podobného nepamatujeme.

Nu, uvidíme, jak se to všechno sečte a podtrhne u podzimních komunálních voleb.