KDU.breadcrumbs.homeVolby 2018 Program pro jednotlivé oblasti Smíchov Obnova nám. 14. října, přirozeného centra Smíchova

Obnova nám. 14. října, přirozeného centra Smíchova

Přidáno 3. 9. 2018
Jakub Suchel říká: "V Praze 5 chybí přirozené centrum společenského života. Centrum v místě křižovatky u Anděla je vzhledem k vysoké hustotě dopravy nevhodné. Nejvhodnější lokalitou je okolí a samotné náměstí 14. října. "
V rámci celkové revitalizace je zapotřebí vybudovat plnohodnotné náměstí od úřadu MČ, Portheimky až k Náplavce, jehož celkovou budovu navrhnou prestižní architekti s významnou participací veřejnosti.

Osobně preferuji:

- realizaci parkových úprav

- instalaci dalších vodních prvků (vodotrysky, pítka atd.)

- získání do vlastnictví MČ budovu Národního domu Smíchov a v něm vybudování nového kulturně společenského centra včetně obnovy jeho bezprostředního okolí

- zachování Městské knihovny a obchodu v budově bývalé tržnice

- zřízení nové tramvajové zastávky mezi radnicí a kostelem sv. Václava, která by odlehčila nejvytíženějšímu dopravnímu uzlu MHD u Anděla, kde se každý den jen na tramvajových zastávkách pohybuje v průměru okolo 80 tis. cestujících.

Atraktivitu náměstí mohou pozvednout také farmářské trhy. Anděl je pro trhovce jistě atraktivnější, na druhou stranu trhy mají i funkci sociální, kde je možné zvolnit od každodenního shonu, popovídat s prodejcem, potkat známé, odpočinout si. Takovou hodnotu křižovatka Anděl, která je nezatíženějším dopravním uzlem v Praze, nenabízí. Kdo se zastaví, překáží. Trhy náměstí 14. října oživí a zájemci nejen ze Smíchova si sem cestu postupně najdou a zjistí, že Smíchov není jen obchodní centrum. Větší atraktivitu zajistí větší počet stánků s pestrým sortimentem, pravidelnou dobou provozu, se snížením  nájmem a vhodnou propagací.

Řešením naopak není zřízení tržiště v budově bývalé tržnice, dnes Městské knihovny a supermarketu. Podobné úvahy s úst některých představitelů radnice v minulosti zaznívaly, přičemž knihovnu by přestěhovali do sousední budovy bývalé trafostanice. KDU-ČSL rozšiřování tržišť podporuje, a do budoucna i na dalších místech MČ Prahy 5. Nikdy ale nepodpoří jejich rozšíření na úkor Městské knihovny.  Záměr obnovy nám. 14. Října je zcela ve shodě s doporučením autorů Plánu rozvoje MČ 2017 – 2022, který nedávno Rada MČ schválila.

Máme společný cíl!